En ny digital serie av Lilian Thuram,
Jean Christophe Camus
och Benjamin Chaud

Översättning Maria Sjöström Gisslén

Utan att vi är ens tänker på det händer det ibland att vi upprepar saker som någon annan sagt och som kan såra en kompis. Detta är precis vad Hugo gör mot sin bänkkompis, Mila. Som tur är har deras lärarinna Élisabeth full koll…

Alla är vi superhjältar är en lekfull seriebok som utspelar sig i Frankrike och som vill få såväl barn som vuxna att bli Försvarare av jämlikhet och solidaritet. Lilian Thuram, världsmästare i fotboll 1998 och Europamästare 2000 har tillsammans med författaren Jean-Christophe Camus och serietecknaren Benjamin Chaud skapat berättelsen.

Vem är Lilian Thuram?

”Man föds inte rasist, man blir det” är grundpelaren i Lilian Thurams arbete mot rasism, intolerans och fördomar. Han anser att rasism först och främst är en intellektuell konstruktion. Det gäller att våga förändra sitt nedärvda synsätt och sluta betrakta och värdera människor utifrån deras hudfärg.

Lilian Thuram var med i det franska fotbollslandslag som vann VM 1998 och EM 2000. Under sin karriär spelade han för storklubbar som Parma, Juventus och FC Barcelona, men ett hjärtfel satte hastigt stopp för hans fortsatta fotbollskarriär. Sedan dess har han ägnat all sin tid åt att bekämpa rasism och intolerans, genom sin stiftelse Fondation Lilian Thuram – Éducation contre le racisme (Stiftelsen Lilian Thuram – Utbildning mot rasism). Han reser världen runt för att väcka debatt och skapa dialog kring dessa frågor. Han har besökt Sverige ett flertal gånger och framträtt på skolor, bibliotek och kulturhus i bl.a. i Umeå, Göteborg, Borås, Stockholm, Uppsala och Malmö.

Skapare

Lilian Thuram

manusFörfattare

Grundare av stiftelsen Fondation Lilian Thuram – Éducation contre le racisme (Utbildning mot rasism). 

Jean-Christophe Camus

manusFörfattare

Författare till flera serieböcker samt medförfattare till Lilian Thurams serieböcker ”Vår historia”. 

Benjamin Chaud

Tecknare

Illustratör till ett femtiotal barn- och ungdomsböcker.  ”Alla är vi superhjältar” var hans första seriebok.

Maria Sjöström Gisslén

översättare

Har översatt båda serieböckerna till svenska. Hon är Lilian Thurams svenska tolk under hans sverigebesök samt medarrangör av dessa.

Ola Gustafsson

Grafisk formgivare

Grafisk formgivare av den svenska översättningen av böckerna och ansvarig för webdesign.

superhj_vid_banken

Vi har skapat den här sidan för att skolor, bibliotek och alla i Sverige som är intresserade kostnadsfritt och för icke kommersiella syften, ska kunna ladda ner och läsa Lilian Thurams böcker i serien ”Alla är vi superhjältar” på svenska. Detta gäller även svenska skolor utomlands.
Tanken är också att det ska gå att använda böckerna i undervisningen, i olika ämnen och på olika nivåer. T.ex. svenska för nyanlända, franska, geografi, samhällskunskap.

I samarbete med

Scroll to Top